Barn trenger natur
av Hanne S. Finstad
Skal barn bli glade i naturen, må de oppleve den. Men ikke alle familier oppsøker naturen. Her kan barnehagen spille en viktig rolle.
Naturopplevelser vi har som barn, påvirker holdninger vi får til naturen senere i livet. Det viser blant annet en undersøkelse fra Japan der mer enn 1000 mennesker ble intervjuet om sine barndomsopplevelser i naturen og sine holdninger til natur og økologi som voksne. De som hadde hatt mange naturopplevelser som små, kjente et større ansvar for naturen som voksne. De hadde f. eks. større forståelse for at farlige veps og skumle villsvin hadde en plass i naturen.
Å bli glad i stikkende insekter
Lignende funn gjorde forskere i Sør-Korea da de fulgte 104 barn i 3. klasse som fordypet seg i bier i tre uker. Her lærte de om bienes viktige rolle i naturen, besøkte en bikube, smakte på forskjellig type honning og lagde lys av bivoks. Før prosjektet startet, var mange av barna veldig redde for bier selv om ingen noen gang hadde blitt stukket av en bie. Disse holdningene endret seg med kunnskap. Samtidig økte barnas interesse og glede over naturen.
Naturen er også i byen
For mange barn gir barnehagetiden mange gode naturopplevelser, og det er ekstra viktige for barn i familier som ikke har tradisjon for tur- og friluftsliv. Men ikke alle barnehager har landlige omgivelser, og da er det viktig å løsne litt på naturbegrepet. For hvor går grensen mellom natur og ikke natur? Ved skog, fjell og sjø som omgir en by? Hva så med gress, trær og alt annet som lever i byen? Er ikke det også natur? Og været, med alle sine skiftninger, kjenner man over alt.
Det er derfor mange muligheter for naturopplevelser for barn i byer og tettbygde strøk. Bare man har øynene med seg, vil man oppdage utallige småkryp, mose og lav på bygninger og ugress i sprekkene. Og dyrelivet er mye rikere enn man vanligvis tror. Kanskje bor det både rev, grevling og hjort i byen.
Opplevelser i naturen kan gi barn erfaringer som strekker seg lenger enn å kunne fakta og tall. Målet blir ikke bare å mestre et fag, men å se større sammenhenger, og de finnes ikke bare i skogen, men også i byen.
Tips til naturaktiviteter midt i byen:
- Utforsk smådyr som maur og edderkopper
- Studer fugler og mat dem om vinteren
- Følg et tre gjennom året
- Lag kjøkkenhage
- Følg med på været og lag en værstasjon
- Øv på å tenne bål i bålpanne
- Hent inn noen store trær og tren på å spikke og sage
- Ha akvarium/fiskedam
- Let etter smådyr i vann i en bekk eller elv
- Press blomster, hvor mange ulike sorter finne dere?
- Lag snøhule/iglo
- Bygg hytte av kvister, granbar og lignende
Kilder:
- Hosaka, T., Sugimoto, K., Numata, S., (2017). Effects of childhood experience with nature on tolerance of urban residents toward hornets and wild boars in Japan. PLoS ONE, 12(4)
- Cho, Y., Lee, D., (2017). ‘Love honey, hate honey bees’: Reviving biophilia of elementary school students through environmental education program. Environmental Education Research
- Learning outdoors: the Forest School approach, L O`Brian, Education, vol 37, s 45-60, 2009
- Close encounters with nature in an urban kindergarten: a study of learners inquiry and experience. F Ghafouri, Education, vol 42, s 54-76, 2014